Achtergrond

Het netwerk als systeemlijm

Jacco Wesselius, Adriaan Schipper
Leestijd: 4 minuten

Een enkel computersysteem is vandaag de dag vaak niet meer genoeg om een taak gedaan te krijgen; vaak krijgt de gebruiker te maken met meerdere systemen – die nauwelijks met elkaar integreren. Technolution ontwierp een oplossing om dit soort uiteenlopende computersystemen te digitaliseren en met elkaar te combineren. De uitdaging was om een oplossing te bedenken die met alle verschillende situaties overweg kan.

Steeds vaker krijgen gebruikers te maken met systemen-van-systemen: verschillende computersystemen met hun specifieke functionaliteit worden aan elkaar gekoppeld voor een totaaloplossing. Een goed voorbeeld hiervan tref je aan in moderne operatiekamers. De arts gebruikt tijdens de operatie imagingsystemen zoals röntgenbeeldvorming, systemen om vitale lichaamsfuncties te bewaken en microscopen. Door deze trend is het steeds vaker nodig om de gebruikersinterfaces met elkaar te integreren, bijvoorbeeld door de informatie uit de systemen flexibel op één groot scherm te tonen.

Meestal staat de integratiegedachte bij het ontwerp van een deelsysteem echter niet hoog in het vaandel. Het verwerken van beeld- en videostromen kan daarom problemen opleveren, en de verschillende gebruikersinterfaces laten zich lastig integreren. Het resultaat: werkplekken met talloze monitoren en losse toetsenborden en een gebruiker die met zijn bureaustoel van toetsenbord naar toetsenbord rolt om het systeem-van-systemen te dresseren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content