Achtergrond

Het juiste OS voor de juiste job

Hans Jürgen Rauscher is systeemarchitect netwerken bij Wind River.

Leestijd: 6 minuten

Linux is niet gebouwd voor missiekritische taken. Gebruik het daar dan ook niet voor, maar combineer de kracht van het open-source OS met de sterke punten van een besturingssysteem dat wel bedoeld is voor het zware werk. Hans Jürgen Rauscher van Wind River over de inzet van een gemengde OS-omgeving voor hard realtime toepassingen.

Aan een aantal eisen van hard realtime OS‘en valt niet te tornen: de kernel moet preëmptief zijn, de vertraging bij de interruptrespons klein en het moet mogelijk zijn om het verschil tussen de best-case en worst-case prestatie concreet te beschrijven. Ook dienen ze taken foutloos te prioriteren. Volgens een recent onderzoek willen de meeste kopers van borden voor realtime embedded gebruik een reactietijd van 50 ms of minder. Voeg daaraan toe de al even strenge eisen van een kleine geheugenomvang, een laag energieverbruik en redundantie, en de lat ligt voor menig OS te hoog.

Zowel in defensietoepassingen als in de luchtvaart is ’hard realtime‘ synoniem voor ’missiekritisch‘. Voor beide geldt dat een systeemcrash ernstige gevolgen heeft en vergaarde data waardeloos maakt. De software mag gewoonweg geen deadline missen. Een realtime besturingssysteem is als een piloot: 98 procent verveling, maar in opperste staat van paraatheid als er iets onverwachts gebeurt. Conventionele RTOS‘en reageren noodzakelijkerwijs nog lokaal op onverhoede situaties, maar de toenemende beschikbaarheid van uitgebreide, Mils-compatibele netwerkfunctionaliteit brengt remote diagnose en foutoplossing, zelfs op interplanetaire afstand, binnen handbereik.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content