Opinie

Het jongste beroep ter wereld

Aad Vredenbergt
Leestijd: 3 minuten

Software? Dat is nog zo‘n jonge discipline, dat stelt nog zo weinig voor, daar vinden archeologen over honderden jaren niets van terug. Aldus mijn vrouw, gepromoveerd archeologe. Bouwkunde, duizenden jaren oud, dat kun je een volwassen vak noemen. Trots als ik ben op ons razendsnel ontwikkelend vakgebied voelde ik me licht gekwetst. Misschien is software-engineering pas vijftig jaar oud, maar in die tijd is er zoveel vooruitgang geboekt. Als ik alleen al denk aan de schrapkaarten van de PDP-11 waar wij tijdens mijn opleiding op werkten. Nee, dan de bouw. Daar hoor je toch alleen maar verhalen van hoe onbetrouwbaar die projectleiders (aannemers) zijn? De afgelopen maanden verbouwde een van die lieden ons nieuwe maar oude huis en kon ik aan den lijve ondervinden hoe software-engineering als vakgebied zich verhoudt tot een volwassen vakgebied als de (renovatie)bouw.

De heldere, transparante grenzen tussen de diverse functionaliteiten bijvoorbeeld. De elektricien die nieuwe leidingen in de muur freest, weet zonder specifieke instructie dat hij degene is die de kunststof leidingen ook vastzet in de muur. Op een manier dat de stukadoor in één beweging de goten met daarin die leidingen dicht kan wassen. Hij weet precies hoe hij de schilder kan helpen, of hem juist het leven zuur kan maken.

Een vakgebied van duizenden jaren oud, daarin zijn fantastische standaarden gegroeid waaraan iedereen houvast heeft. Materiaalgebruik en technologie schrijden voort, maar op een pragmatische manier. Hergebruik is zoveel mogelijk het streven. Wat goed is, gaan ze niet veranderen. Nieuwe technologie voeren ze alleen in als een aantoonbaar voordeel voorhanden is. De moderne leidingen voor water en gas in mijn huis, een aluminium kern omwikkeld met een kunststof, zijn aangelegd omdat de installatie aanzienlijk minder tijd in beslag neemt dan het solderen van koperen leidingen. En het voordeel daarvan werkt door in de prijs voor mij als opdrachtgever.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content