Technieuws

Het eerste nanodraadcircuit is een feit

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Harvard-onderzoekers hebben een nieuw niveau van complexiteit bereikt in de ontwikkeling van bottom-up elektronica. Samen met non-profit researchorganisatie Mitre hebben zij een twee bit optelcircuit gemaakt op basis van nanodraadjes. De chip bestaat uit 180 transistoren, die worden gevormd wanneer de nanodraden op een geprepareerd oppervlak worden gedrapeerd. Op plekken waar een contact op het oppervlak de door silicium omhulde germanium nanodraden raakt, ontstaan ‘programmeerbare’ schakelingen.

Hoewel nog mijlenver verwijderd van zelfs de meest primitieve processor, is het circuit de meest complexe in zijn soort. Probleem van de bottom-up aanpak, zeker voor grotere systemen, is om alle structuren exact te positioneren. De Amerikanen deden dat door twee oppervlakken langs elkaar heen te wrijven, waarbij de nanodraden worden overgedragen en tegelijkertijd worden uitgelijnd.

De resultaten worden woensdag gepubliceerd in Nature.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content