Achtergrond

Het besturingssysteem als containerschip

Pieter Edelman
Leestijd: 10 minuten

De serverwereld kijkt sinds kort vol belangstelling naar Docker, een technologie die het concept van softwarecontainers een nieuw leven inblaast. Hiermee zijn applicaties samen met al hun afhankelijkheden efficiënt te verpakken, te draaien, uit te wisselen en aan versiebeheer te onderwerpen. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de technologie ook buiten de cloud wordt omarmd.

Docker: naarmate 2014 vorderde, dook de term steeds vaker op in de vakpers. Hoewel de opensource technologie voor Linux pas in 2013 werd afgetrapt, veroorzaakte ze een schokgolf binnen de serverwereld en pompten investeerders vorig jaar tientallen miljoenen in het achterliggende Silicon Valley-bedrijf. De hype bereikte een hoogtepunt toen Microsoft afgelopen oktober aankondigde de technologie te adopteren – een David die Goliath op de knieën dwong. Tijd om eens te kijken wat Docker eigenlijk is.

Een waarschuwing vooraf: het is vooral een feestje van de cloudwereld. Docker is ontwikkeld met het oog op serverruimtes. Maar voor zowel softwareontwikkeling als voor embedded zijn de mogelijkheden van de technologie ook de moeite waard.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content