Opinie

Hergebruikte innovatie

Peter de With is hoogleraar videosystemen bij de TU Eindhoven, waar hij twee healthcare-programma’s leidt.

Leestijd: 3 minuten

De efficiency in de gezondheidszorg moet omhoog, want de vergrijzing drukt op het budget, terwijl Nederland het benodigde extra geld niet meer verdient. Efficiencyverbeteringen zijn dus hard nodig, maar de vraag is hoe die snel tot stand kunnen worden gebracht. Een goede manier hiervoor is ophouden te denken dat de sector zo speciaal is en innovaties apart moeten worden bewerkstelligd.

Een voorbeeld. Uit de ontwikkeling van 3D-tv en daaraan gerelateerd onderzoek ten behoeve van nieuwe beeldstandaarden zijn allerlei interessante ideeën voortgekomen over de reconstructie van 3D-beelden. Die zijn ook bruikbaar voor healthcare-toepassingen. Uit die wereld heeft zich het concept structure from motion ontwikkeld.

Dit concept werkt als volgt. Onder verschillende hoeken en posities leg je met een camera dezelfde scène diverse malen vast in 2D-beelden. Daarna probeer je in die 2D-beelden markante herkenningspunten te vinden die herhaaldelijk voorkomen, zoals de linkerbovenhoek van een raam of de deur van een huis. Met behulp van die punten kun je een camera ‘kalibreren’, dat wil zeggen: je kunt uitrekenen hoe de camerafocus was en wat de cameraposities en oriëntaties waren tijdens de opnames. Door de verschuiving van dezelfde kernpunten binnen de diverse beelden te modelleren, kan de diepte in de scène worden berekend. Dit werk werd oorspronkelijk gebruikt om de vorm van een gebouw in 3D te reconstrueren uit een verzameling van 2D-beelden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content