Opinie

Hergebruik, van mallen tot mensen

Ger Schoeber
Leestijd: 3 minuten

Het begrip ’hergebruik‘ leidt nogal eens tot verwarring. Wikipedia heeft het over het opnieuw gebruiken van materialen of voorwerpen nadat ze zijn afgedankt. En als materialen worden omgevormd tot nieuwe producten, dan hebben we het over recycling.

In de mechanische engineering is hergebruik van mallen of tools een heet hangijzer. Voor een architect in de mechanica is het een erg belangrijke ’niet-functionele eis‘ om een mal te kunnen inzetten voor het maken van meerdere producten uit bijvoorbeeld eenzelfde familie. Dit geeft een behoorlijke kostenbesparing voor de organisatie, wat weer kan leiden tot een goedkoper product. Win-win voor zowel de business als de klanten.

In de elektronica zien we een vergelijkbare vorm van hergebruik. Is een bord, of zelfs een IC, eenmaal ontworpen, dan passen we dat het liefst toe in meerdere producten. Het opzetten van een productielijn voor elektronica kost nou eenmaal veel geld. Dus als we dezelfde lijn kunnen hergebruiken voor meerdere producten, dan besparen we flink op de productiekosten. We zouden ook het ontwerp van een elektronisch schema zelf kunnen hergebruiken. Het resultaat is dan niet per se hetzelfde bord of dezelfde chip, maar een besparing in de designinspanning.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content