Interview

‘Hergebruik is dertig jaar lang heel erg onsuccesvol geweest’

Jan Bosch verzorgt op dinsdag 20 oktober de keynote op het Practical Product Lines-event in Amsterdam. Voor informatie en inschrijven, zie www.practicalproductlines.org.

Leestijd: 10 minuten

Producten baseren op een los onderhouden platform biedt veel betere mogelijkheden tot softwarehergebruik dan een platform baseren op de producten, betoogt Jan Bosch. Hij zag deze productlijnaanpak begin jaren negentig opkomen en is er sindsdien actief in. Grote Europese bedrijven als Philips Healthcare en Nokia hebben er de afgelopen tien jaar hun voordeel mee gedaan. Ondertussen werkt Bosch in Silicon Valley, waar hij de volgende grotere verandering ziet aankomen. De manier waarop we software bouwen, zal ingrijpend veranderen. Dat begint op het web, maar zal uiteindelijk zijn weerslag hebben op embedded systemen.

Hergebruik. Bij het grootste deel van de bevolking zal het woord vooral connecties oproepen met de glasbak en het ophaalrooster voor oud papier. De softwarebetekenis van het woord werd echter al in 1968 besproken op de Navo-conferentie voor software-engineering in het Duitse Garmisch, vier jaar voordat de Club van Rome de aftrap gaf voor de milieubeweging. Toch is softwarehergebruik vier decennia later bij veel bedrijven nog steeds een worsteling, constateert Jan Bosch. Hij is een van de drijvende krachten achter een hergebruikbenadering die wel goed blijkt te werken: software product lines (SPL‘s). Kort gezegd gaat het hierbij om een op zichzelf staand platform dat dient als basis voor verschillende producten.

’Nokia ontwikkelt op dit moment denk ik zo‘n vijftig mobiele telefoons per jaar. Vijftien jaar geleden waren dat er vier of vijf. Dat het er nu tien keer zo veel zijn, komt doordat ieder nieuw telefoontype wordt ontwikkeld op basis van een standaard architectuur en een standaard set van componenten, die onderhouden wordt los van de productontwikkeling‘, legt Bosch het basisidee uit. ’Je ziet dat hergebruik van software binnen een bedrijf eigenlijk dertig jaar lang heel erg onsuccesvol is geweest. Wat hebben we gehad? Kleine componenten, objecten, object-oriented frameworks, component-based software engineering. Geen van die benaderingen heeft echt de verwachte voordelen gebracht. De reden van het succes bij SPL‘s is dat ze niet alleen naar technologie kijken, maar ook naar de bedrijfsstrategie die ermee wordt geïmplementeerd, de architectuur en de technologiekeuzes. De ontwikkelprocessen binnen de organisatie worden expliciet meegenomen, we kijken zelfs naar de organisatie van de R&D. Pas toen al die verschillende aspecten werden meegenomen, is het hergebruik binnen organisaties succesvol geworden. Dat is ongeveer midden jaren negentig op gang gekomen, met de grootste successen in laatste tien jaar.‘

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content