Hemics krijgt CE-markering voor reumascanner

Reading time: 2 minutes

Author:

Hemics heeft een CE-markering verkregen voor zijn Handscan-apparaat, dat bij reumatoïde-artritis-patiënten de ontstekingsgraad van gewrichten kan bepalen. Daardoor mag het Eindhovense bedrijf het apparaat in Europa verkopen.

Om de commerciële activiteiten op poten te zetten heeft het bedrijf een tweede financieringsronde afgerond. Deze investering wordt ook gebruikt voor verdere ontwikkeling en klinische studies. Bovendien heeft de topsector Life Sciences & Health een Impuls-subsidie beschikbaar gesteld om de eerste vijf Handscan-apparaten te installeren bij het UMC Utrecht en enkele andere ziekenhuizen in de regio. In de maanden erna worden ook Handscan-apparaten geïnstalleerd bij andere ziekenhuizen in Europa waarmee Hemics samenwerkt.

Naast de bestaande investeerders Thuja Capital, het Point One Innovation Fund en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, stapt ook DFZ Participaties in, de investeringstak van De Friesland Zorgverzekeraar. Dat denkt dat de technologie op termijn tot lagere zorgkosten kan leiden en de resultaten voor patiënten kan verbeteren.

Reumatoïde artritis is een chronische aandoening waarin periodes van hoge en lage mate van ontsteking elkaar afwisselen. Het is zaak om in te grijpen met medicijnen wanneer de ontstekingsgraad hoog is, omdat dan onomkeerbare schade kan ontstaan. Aan de andere kant moet het medicijngebruik worden teruggeschroefd op momenten van lage activiteit, omdat de geneesmiddelen niet zonder bijwerkingen zijn en bovendien erg duur kunnen zijn.

Hemics, dat in 2011 onder de naam Akeso Imaging uit Philips Research werd uitgesponnen, heeft een optische techniek ontwikkeld om deze ontstekingsgraad objectief en snel te bepalen. Deze werkt door de doorbloeding van de gewrichten met infraroodcamera’s te bepalen, voor en na het opblazen van een bloeddrukmanchet.