Kort nieuws

Heliox verkoopt meerderheidsbelang aan investeerder Waterland

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Private-equityfonds Waterland neemt een meerderheidsbelang in Heliox. Met het niet nader genoemde bedrag dat dit oplevert, kan de Bestse specialist in powerconversie zijn gelegenheidsladers sneller internationaal uitrollen. De vier oprichters houden een minderheid van de aandelen. Aan de koers zal niet veel veranderen, zegt het bedrijf tegen het Financieele Dagblad, al verwacht het zijn activiteiten wel te gaan indelen in twee divisies: een voor de laadtechnologie en een voor de audioversterkers en voedingen die het onder meer levert aan Bang & Olufsen.

Het in 2009 opgerichte Heliox heeft zijn wortels in Philips. Het bedrijf focuste zich aanvankelijk op powerconversieoplossingen voor markten als consumentenelektronica en medische systemen. Toen het via een project in aanraking kwam met een automotivetoepassing, begon het zich te verdiepen in de businesscase om accu’s met grote stromen snel te laden. Alleen kon het echter niet tot een totaaloplossing komen. Daarom ging het op zoek naar een partner. Die vond het in het Duitse Schunk, dat veel expertise heeft op het gebied van pantografen voor hogesnelheidstreinen.

Samen ontwikkelden ze een systeem om elektrische bussen en andere zware voertuigen via een pantograaf snel bij te laden als de gelegenheid zich voordoet, bijvoorbeeld als ze stilstaan in het depot. Door dit opportunity charging kunnen ze toe met een veel kleiner batterijpakket. Inmiddels heeft Heliox zijn gelegenheidsladers geïnstalleerd in meer dan twintig landen, waaronder Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, India, Nieuw-Zeeland, Turkije en Zweden. In Nederland maken de bussen rond Schiphol, in Eindhoven en ’s-Hertogenbosch gebruik van het systeem.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content