Helikopterprogramma drukt resultaten Stork


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

De nettowinst van Stork daalde het afgelopen kwartaal van 82 miljoen naar 0,3 miljoen euro. De voornaamste oorzaak is het NH90-helikopterprogramma. ’De operationele resultaten van dit kwartaal werden sterk overschaduwd door een grote voorziening in verband met aanzienlijke risico‘s in het helikopterprogramma NH90. De noodzaak tot het nemen van deze voorziening komt niet onverwacht maar is daarmee niet minder teleurstellend‘, aldus Stork-topman Sjoerd Vollebregt.

De machinebouwer had al bij de bekendmaking van de eerstekwartaalcijfers laten weten dat de luchtvaartdivisie met tegenvallers te kampen heeft. Het gaat behalve het NH90-programma ook om het A380-superjumboproject. Exclusief de voorziening van 35 miljoen euro voor de helikopters bleef het bedrijfsresultaat voor belasting en rente stabiel op 36 miljoen euro. De omzet steeg met 4 procent van 533 naar 555 miljoen euro.

Het bedrijf uit Naarden liet ook weten een meerderheidsbelang in zijn Prints-divisie van de hand te doen. Investeringsmaatschappij Bencis Capital Partners wordt voor 60 procent eigenaar van Storks activiteiten in textiel en grafische drukmachines. Met de transactie is een bedrag van 73 miljoen euro gemoeid. Er zijn geen directe gevolgen verbonden aan de verkoop: het bedrijfsonderdeel houdt zijn naam, het management blijft zitten en er komt geen verandering in de werkgelegenheid.

De transactie krijgt naar verwachting in september 2007 haar beslag. Doorgang van de verkoop is onder andere afhankelijk van overleg met de vakverenigingen en de ondernemingsraad. Ook mededingingsautoriteiten moeten toestemming verlenen.