HD DVD neemt kleine voorsprong

Reading time: 2 minutes

Author:

Toshiba lanceerde 31 maart de eerste commerciële HD DVD-spelers in Japan. Eind april verschenen de HD-A1 en grote broer HD-XA1 ook in de Amerikaanse elektronicawinkels. Verkoopprijzen in de VS liggen op respectievelijk 499 en 799 dollar. Toshiba hoopt in het eerste jaar 600 tot 700 duizend exemplaren te verkopen. Deze maand wil het bedrijf ook de eerste HD DVD-drivers voor pc‘s op de markt brengen.

De HD DVD-spelers gaan de strijd aan met Blu-ray-gebaseerde kastjes. Voorlopig hebben ze echter het rijk alleen. Samsung heeft de Amerikaanse marktlancering van zijn Blu-ray-speler BD-P1000 uitgesteld tot eind juni. In juli komt Sony in de VS op de markt met zijn BDP-S1 voor 1000 dollar. De Playstation 3 met Blu-ray staat pas gepland voor november. Op 10 juni staat wel de marktintroductie van Matsushita‘s Blu-ray-driver voor pc‘s op het programma.

Marktanalist Gartner Dataquest verwacht dat de introductie van de nieuwe dvd-standaarden een impuls zullen betekenen voor de dalende homevideomarkt. Door hun prijs zullen ze niet direct als warme broodjes over de toonbank gaan. Een echte stimulans zou de beschikbaarheid van content zijn, aldus Gartner. Probleem is dat er bij de lancering slechts drie titels verkrijgbaar zijn, en die liggen ook al op gewone dvd‘s in de winkel. De marktonderzoeker verwacht dat kopers ook zullen struikelen over de reactietijd van de spelers. Als ze het apparaat aanzetten, duurt het zo‘n 25 seconden voordat het klaar is voor gebruik. Gartner denkt daarom dat consumenten zullen wachten met de aankoop van high-definition dvd‘s. Door de brede steun van consumentenelektronicaproducenten, filmstudio‘s en pc-bouwers leek Blu-ray lange tijd aan de winnende hand. De lagere productiekosten voor HD DVD en de support van de grootmachten Intel en Microsoft zorgen er echter voor dat er nog wel even twee standaarden verkrijgbaar zijn. Gartner verwacht pas op zijn vroegst in 2008 duidelijkheid.

Omdat een compromis niet in zicht is, lijkt een gecombineerde oplossing het beste alternatief. LG Electronics heeft al aangekondigd dat het later dit jaar een speler op de markt zet die overweg kan met Blu-ray en HD DVD. De winnaars van het gevecht zijn tv-serviceproviders die HD-content voor settopboxen leveren. Wat hen betreft, kan de strijd niet lang genoeg duren.