Academica

Hbo’ers kiezen slechts mondjesmaat voor master

Karlijn Raats
Leestijd: 1 minuut

Voor universitaire studenten is een masteropleiding een stuk vanzelfsprekender dan voor hbo-studenten, zo blijkt uit onderzoek van het ministerie van OCW. Maar liefst 95 procent van de ondervraagde academische bachelorstudenten zegt een mastervervolgopleiding te gaan doen, tegenover 25 procent van de ondervraagde hbo-studenten.

Hoofdreden voor de schroom onder hbo-studenten om na hun bachelor nog aan een master te beginnen, is dat deze opleiding op het hbo al vier jaar duurt en geen drie, zoals op de universiteit. Een bachelordiploma biedt echter prima kansen op de arbeidsmarkt. Driekwart van de afgestudeerde hbo-ers besluit dan ook om te gaan werken. Kiezen zij wel voor een masteropleiding, dan zijn zij voornamelijk aangewezen op de universiteiten omdat het hbo deze vervolgstudies niet vaak aanbiedt. Universitaire masters sluiten echter in veel gevallen niet goed aan.

Minister Plasterk wil dat hogescholen meer steun van de overheid krijgen om masters te kunnen aanbieden. Hij liet gaat de Tweede Kamer hier in het voorjaar om vragen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content