‘Hbo doet te weinig om techniekstudenten aan te trekken’

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

Het Platform Bèta Techniek (PBT) vreest dat hogescholen niet voldoende nieuwe bètastudenten aantrekken. Het kabinet wil in 2010 vijftien procent meer techniekstudenten dan in 2000. De universiteiten gaan die doelstelling naar alle waarschijnlijkheid halen, maar zelfs een stijging van de instroom dit jaar met negentien procent is niet voldoende voor het hbo om hetzelfde te doen.

Arie Kraaijeveld, voorzitter van het PBT, liet in een interview met de Volkskrant afgelopen zomer al weten een flink aantal subsidies stop te zetten. Hij vindt dat een aantal hogescholen te weinig doet. De niet uitgekeerde bedragen gaan in een spaarpot en kunnen bij verbetering een jaar later alsnog worden aangesproken. Uit cijfers van het Platform blijkt dat lang niet alle hbo‘s het slecht doen. Negen van de zeventien zien een instroomstijging van bèta‘s, bij zes daarvan is die zelfs groter dan de beoogde vijftien procent.

In het Financieele Dagblad nuanceert voorzitter Doekle Terpstra van de hbo-raad de negatieve berichtgeving. ’De instroom vanuit het havo is met acht procent toegenomen. Dat is buitengewoon hoopvol. Daar staat tegenover dat de instroom uit het middelbaar beroepsonderwijs niet toeneemt, maar dat heeft alles te maken met de arbeidsmarkt‘, aldus Terpstra. Vakmensen van het mbo krijgen vaak een goede baan aangeboden en zien dus geen noodzaak om door te stromen. Terpstra geeft in het FD toe dat sommige hogescholen attenter hebben gereageerd op de terugloop dan andere.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content