Harvard verstevigt greep op licht


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Fysici van de Harvard School of Engineering and Applied Sciences (SEAS) kunnen in een klap de intensiteit, fase én polarisatie van licht veranderen. Om hun claim kracht bij te zetten, hebben ze een donutvormige, radiaal gepolariseerde lichtbundel gemaakt. In deze ongebruikelijke toestand kan licht uitermate nauwkeurig worden gefocusseerd, wat onder meer kan worden uitgebuit in de lithografie of om nanostructuren zoals virussen mee te manipuleren.

De grovere groeven creëren het donutvormige profiel van de uitkomende bundel, de fijnere de radiale polarisatie.

Het device uit Cambridge is een hologramrooster met additionele subgolflengtestructuren, uitgekerfd in een 150 nanometer dikke goudfilm op een glazen substraat. Licht reageert anders op de micro- dan op de nanogroeven, en via de combinatie van interacties kunnen meerdere variabelen tegelijk worden veranderd. De dubbele structurering is echter meer dan een superpositie van twee niveaus: omdat de fase en polarisatie sterk van elkaar afhangen, luistert het ontwerp uitermate nauw. Er moest speciale software voor worden ontwikkeld.