Achtergrond

Handshake Solutions: een succesvol experiment dat verkeerd afliep

Jan Kees van der Veen is freelance technisch-wetenschappelijk journalist in Son.

Leestijd: 6 minuten

Handshake Solutions, één van de eerste babybedrijfjes die Philips in 2003 onderbracht in zijn net opgerichte Technology Incubator, mocht proberen vanuit de couveuse zijn klokloze elektronica naar de markt te brengen. Het koos voor een organisatorisch experiment en wist een gepassioneerde groep mensen met een rotsvast geloof in hun product bij elkaar te krijgen, die erin slaagden grote partners en klanten binnen te halen. Het bedrijf leek een zonnige toekomst tegemoet te gaan, maar haalde het uiteindelijk niet. Belangrijkste oorzaak: incompatibiliteit met de cultuur van moederbedrijf Philips.

Negentig procent van de huidige digitale elektronica werkt synchroon, dat wil zeggen met een centrale klok die alle flipflops, registers en geheugencellen in het systeem op precies hetzelfde moment van waarde laat veranderen. Synchrone systemen zijn populair omdat het ontwerpproces relatief eenvoudig is, ook bij complexe systemen. Maar er kleven ook nadelen aan. De belangrijkste zijn het hoge stroomverbruik doordat de klok altijd loopt, ook als er niets gebeurt, en de elektromagnetisch emissie, omdat het kloksignaal door het hele systeem wordt uitgestraald. Asynchrone of klokloze elektronica heeft deze nadelen niet, maar is weer lastiger te ontwerpen.

Philips Research heeft jarenlang onderzoek gedaan naar asynchrone elektronica, met als resultaat een reeks vindingen en patenten. De digitale blokjes in een klokloos systeem communiceren met elkaar middels een vraag- en antwoordspel, de ’handshake‘. Asynchrone systemen zijn interessant voor toepassingen waar zeer weinig gedissipeerd mag worden (bijvoorbeeld in smartcards) of waar zeer weinig EM-emissie is toegestaan (zoals in vliegtuigen). In 2003 startten de Eindhovenaren een incubatorbedrijfje om deze technologie verder uit te werken, Handshake Solutions. Een groot deel van de oorspronkelijke researchgroep ging hier in 2003 en 2004 naar over.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content