Achtergrond

Handel in warmte komt nog niet op stoom

Pieter Edelman
Leestijd: 6 minuten

Warmte-uitwisseling blijft veelal onderbelicht in het energiedebat. Onterecht, want meer dan een derde van het Nederlandse energiegebruik hangt samen met warmteopwekking, terwijl de industrie veel ongebruikte restwarmte produceert. Het is echter lastig om de businessmodellen sluitend te maken. Het wachten is op de politiek.

De gemeente Rotterdam dacht er een tijdje terug warmpjes bij te zitten met een mooi duurzaam initiatief. Via het Warmtebedrijf, een publiek-private onderneming, was er een 26 kilometer lange pijpleiding voor warm water aangelegd vanaf afvalverwerker AVR in de haven. Vijftigduizend huishoudens konden zo profiteren van de warmte die bij de afvalverbranding vrijkomt. Dat zou een forse besparing in het gasgebruik opleveren, en AVR zou er nog eens een zakcentje aan overhouden ook. Een win-winsituatie.

Totdat er ineens een gepeperde rekening van AVR op de mat viel bij het Warmtebedrijf. De afvalverwerker bleek ineens veel hogere kosten in rekening te brengen dan voorzien: een bedrag van dezelfde orde als verwarming via aardgas. En dat voor een ongewild restproduct. Een gang naar de rechter volgde, maar dit voorjaar bleek dat die meeging in de argumentatie van AVR: tegenwoordig is het bedrijf een warmteleverancier, en tja, toevallig maakt het zijn product met behulp van afval. Een mooi voorbeeld van de perikelen rond de nog relatief jonge handel in warmte.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content