Kort nieuws

Halfgeleiderassemblage verschuift naar Oost-Europa

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Onderzoeksbureau Gartner verwacht dat bedrijven in Hongarije, Polen, Tsjechië en Turkije in 2010 een kwart van de totale halfgeleiderafname voor hun rekening nemen. Dat is 8 procent meer dan van vorig jaar. In 1998 speelden deze landen nog een marginale rol van 2 procent. ’De regio profiteert van de trend om computers en mobiele telefoons naar locaties die met productie tegen lage kosten te verplaatsen. Deze trend wordt ook steeds meer zichtbaar in consumenten- en automotive-elektronica en communicatie-infrastructuur‘, aldus Christian Heidarson van Gartner. De toename gaat voornamelijk ten koste van de productie in Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland en Scandinavië. Duitsland, de grootste afnemer van halfgeleiders blijft tot 2010 ruim een kwart van het totale aanbod aan halfgeleiders in het EMEA-gebied verbruiken. In absolute hoeveelheden blijft de regio tot 2010 met drie procent per jaar groeien. Dit is te danken aan de vraag in opkomende Europese markten.

Ondanks de sterke groei van Centraal- en Oost-Europa neemt het aandeel in halfgeleidergebruik van het EMEA-gebied de komende jaren af. Volgens Gartner ligt dit in 2010 op 14,3 procent van het wereldwijde aanbod. In 2004 was dit 17,4 procent. Dit komt voornamelijk door de sterke groei van de productie in Azië. Europa blijft voorlopig wel een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van halfgeleiderproducten. Uiteindelijk zullen Aziatische bedrijven zich ook meer toespitsen op ontwikkeling, en wordt de Europese rol in deze markt kleiner voorspelt Gartner.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content