Haastige update laat Android ook NFC-tags schrijven

Reading time: 1 minute

Author:

Met een kleine update voor de slechts twee maanden oude Gingerbread-versie van Android (2.3) kan het platform nu ook NFC-tags schrijven. Gingerbread introduceerde voor het eerst NFC-mogelijkheden in het platform maar hield het bij het lezen van tags. De beperkte initiële functionaliteit en de snelle update doen vermoeden dat de NFC-features onder tijdsdruk van de markt zijn uitgebracht. De Android-update komt enkele dagen na de aankondiging van Inside Secure dat het een concurrerende gratis open-source NFC-stack voor Android uitbrengt, die wel het schrijven van tags ondersteunt. Het was al bekend dat de onderliggende software voor de officiële Android, uit de NXP-stal, ook schrijffunctionaliteit bevat en andere NFC-features die nog niet zijn vrijgegeven.

Na jaren stagnatie is het toevoegen van NFC-functionaliteit aan mobieltjes nu in een stroomversnelling terechtgekomen. Naast Google schermen ook Apple, Blackberry-maker RIM en Nokia openlijk met de functionaliteit, terwijl de operators, banken en creditcardbedrijven zich ook op de technologie storten. Google onthulde in december dat Android voortaan NFC zou ondersteunen vanuit de Api. App-ontwikkelaars kregen daarmee beschikking over functies op hoog niveau om NFC-tags uit te lezen, als de telefoon ten minste over de juiste hardware beschikt.

Met update 2.3.3 kunnen tags ook geschreven worden. Daarnaast is er initiële ondersteuning toegevoegd voor onderlinge communicatie tussen apparaten via NFC, en krijgen apps meer controle over hoe ze kunnen reageren als er een NFC-tag binnen bereik komt.