Kort nieuws

Haarlemse serverkoeler zet in op gebruik restwarmte

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Asperitas, de Haalemse ontwikkelaar van koeltechnologie voor datacentra, heeft een businessunit opgezet rond het hergebruik van restwarmte. De Energy Innovation-tak van het bedrijf gaat zich specifiek toeleggen op projecten om de restwarmte nuttig te hergebruiken. Daarvoor wil het samenwerken met energiebedrijven, publieke instellingen en startups. Het bedrijf heeft al projecten lopen met onder meer Nuon en het Franse Qarnot.

Asperitas bracht begin vorig jaar een verbeterd concept voor vloeistofkoeling in datacentra op de markt. Vloeistofkoeling, waarbij de computerboards worden ondergedompeld in olie, is efficiënter dan luchtkoeling, maar wordt relatief weinig gebruikt vanwege de complexiteit en kosten om de olie door warmtewisselaars rond te pompen. Asperitas gebruikt een passief concept met een olievat dat omgeven wordt door water. Door de opwarming gaat dat vanzelf stromen.

Het concept maakt het gelijk makkelijker om de warmte te hergebruiken. Het restproduct, koelwater van maximaal vijfenzestig graden, is namelijk goed te transporteren en de temperatuur is hoog genoeg voor veel toepassingen, vooral op het gebied van gebouwverwarming.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content