Haagse mini-pc scoort ton aan crowdfunding in één dag

Reading time: 2 minutes

Author:

Ockel Computers uit Den Haag heeft in één dag honderdduizend dollar opgehaald op het Amerikaanse crowdfundingplatform Indiegogo. Met ondersteuning van Microsoft gaat de hardwarestarter het geld gebruiken om zijn mini-pc verder te ontwikkelen. Deze Sirius A biedt de kracht van een desktopcomputer, maar dan op broekzakformaat. Het apparaat is het derde product in Ockels portfolio en het eerste met een touchscreen en een batterij. Het Haagse bedrijfje verwacht de eerste exemplaren volgend jaar mei te leveren.

De Sirius A is voorzien van een Intel Atom X7-Z8750-processor, 4 GB ram, 64 GB emmc-geheugen en een volledige versie van het 64 bit Windows 10 Home-besturingssysteem. Het apparaat kan draadloos communiceren via bluetooth en wifi en biedt daarnaast aansluitmogelijkheden voor displayport, ethernet, hdmi, microsd en usb (twee keer 3.0 en eenmaal type C). Bij aankoppeling van een extern scherm verandert het 6 inch scherm in een digitaal toetsenbord of touchpad.

‘We zien dat de desktop- en mobiele markt steeds dichter naar elkaar toegroeien en willen gebruikers een échte pc-ervaring geven met de voordelen van een mobiel apparaat’, verklaart Ockel-oprichter en -eigenaar Tim Haaksma. ‘Met de Sirius A hebben we een product gemaakt met een unieke vormfactor en nieuwe functionaliteit en zijn we in staat geweest om zeer veel connectiemogelijkheden te integreren, zonder in te leveren op draagbaarheid.’

Vorig jaar introduceerde Ockel zijn twee eerste mini-pc’s, de Sirius B en de Sirius B Black Cherry. Het team, dat inmiddels uit acht personen bestaat, haalde hiervoor meer dan een half miljoen op. De Sirius A komt voort uit de feedback en ervaringen van deze eerdere projecten. Het bedrijf ontleent zijn naam aan astronaut Wubbo Ockels en ook voor de productnamen kwam de inspiratie uit de ruimte: Sirius A is de helderste ster aan ons firmament, Sirius B het kleine broertje, een witte dwergster.