Grote Sprong Voorwaarts in mobiel moet komen van video en muziek

Reading time: 8 minutes

Author:

De tweede 3GSM-beurs in Barcelona was niet veel groter dan vorig jaar. Tussen 12 en 15 februari vonden ongeveer 55 duizend bezoekers hun weg naar het event, tegenover zo‘n 50 duizend in 2006. Maar kwaliteit gaat boven kwantiteit; 3GSM is de belangrijkste hotspot voor de mobiele sector wereldwijd. Nu de beurs voor de tweede keer in Barcelona zijn deuren opende, wordt het steeds meer een gewone beurs met verkopers die niet zo veel weten, maar met veel blabla. De party‘s en activiteiten zijn ook minder extravagant.

De 3GSM-beurs was half februari voor de tweede maal in Barcelona en trok zo‘n 55 duizend bezoekers.

Wat blijft, is het feit dat de organisatie werkelijk alles heeft laten sponsoren. Op 3GSM vind je geen vierkante centimeter zonder betaalde reclame meer. Inkomsten genoeg, zou je zeggen. In 2006 waren er nog gratis WLan-zones waar je even je mail op kon halen. Helaas, die waren er dit jaar niet meer. In 2007 moest ik voor rond de 100 euro een WLan-pas kopen om enkele dagen te kunnen genieten van connectiviteit op 3GSM. Eigenlijk idioot: een prestigieus, duur en gerenommeerd telecomcongres dat zelfs nog geld wringt uit zijn draadloze netwerk. Het is alsof je duur en exclusief uit eten gaat en ook nog moet betalen voor het parkeren en het ophangen van je jas.

WLan is trouwens een van de vele vormen van draadloze netwerken waaruit we straks kunnen kiezen. Nadat Europa vet heeft geïnvesteerd in UMTS en de uitbreidingen rond High-Speed Packet Access (HSPA), waaronder HSDPA en HSUPA, om de downlinksnelheid te verhogen tot circa 3 of 6 Mbit/s, zie je nu plotseling – bijna vanuit het niets – Wimax opduiken in de telecomwereld.

Vanuit de VS is het balletje aan het rollen gekomen door de usual suspects Intel, Microsoft en Motorola. Ook Nokia heeft zich aangesloten om de boot niet te missen en de operator Sprint gaat met een flinke investering Wimax in de markt zetten. Vodafone voelt zich zelfs al een beetje onder druk gezet en vraagt om sneller tot een goede spec te komen voor hoge (Mbit) HSPA en volgende generatie LTE-downlinkprotocollen om niet links of rechts door Wimax te worden ingehaald. Je snapt niet hoe ze het verzinnen maar zelfs rond (mobiele) Wimax/IEEE 802.16e is er al een richtingenstrijd aan de gang. Europa heeft rond Wimax de Hiperman-standaard gedefinieerd, terwijl Azië Wibro heeft opgezet. Hopelijk wordt het niet zo een chaos als WLan, want er is op dat gebied een enorme hoeveelheid troep op de markt.

SonyEricsson demonstreerde op 3GSM een Bluetooth-carkit die eenvoudig van auto naar auto is over te zetten.

Youtube

Mooi allemaal om het over weer een nieuwe technologie te hebben, maar waar is die bandbreedte eigenlijk voor nodig? Buiten een paar businesstypes die always connected moeten zijn, zie ik niemand gebruikmaken van het veel te dure mobiele dataverkeer. Vodafone gaf op 3GSM aan dat het maar ongeveer 10 procent van de inkomsten uit 3G haalt. Er zijn gewoon nog altijd geen zinvolle killerservices voor al die mobiele bandbreedte. Soms bedenken creatievelingen wel eens lachwekkende onbruikbare services om maar aan te tonen dat het echt wel allemaal kan.

Over services gesproken, zo te zien zijn we behoorlijk gewend aan games, ringtones en wallpapers. De Grote Sprong Voorwaarts is video en muziek. Tientallen stands waren gewijd aan videohardware, grafische versnellers, videostandaardisatie, videocontent, videoservers en noem het allemaal maar op. Video moet de grote massa naar breedbandige services op de mobiele telefoon lokken. Of dit echt gebeurt, weet ik niet, maar op de Ipod functioneert het film kijken redelijk. Dus waarom niet op de mobiel? De eerste initiatieven lopen om content specifiek voor het kleine schermpje te produceren. Onder meer gesponsord door NXP heeft het Sundance-filmfestival een initiatief opgezet rond het filmmedium op het mobiele scherm. Wel is het mobiele scherm vrij klein en zijn de kosten voor verspreiding nu nog vrij hoog. Of dat nu de ideale voorwaarde is om producenten en consumenten naar het mobiele cinema te trekken, valt nog te bezien.

Op de beurs was natuurlijk ook geen gebrek aan multimediahandsets. Nokia liet met een update van de N93 naar de N93i een Youtube-browser zien waarmee het vrij makkelijk is langs verschillende kanalen videocontent te surfen. Voor de businessgebruikers lanceerde het de Nokia E90 met het Series 60-besturingssysteem. Eindelijk een opvolger van de communicator met 3G/HSDPA-netwerken (tot 3,6 Mbit per seconde) en ingebouwd gps. De telefoon tikt lekker voor een communicator en ligt goed in de hand bij het gebruik. Het 800 bij 352 display laat een rijke beleving van het web toe zonder gefriemel of compromissen.

Ook SonyEricsson, Samsung en Motorola hebben allen hun multimediamodellen. Vooral SonyEricsson doet het goed met een accent op muziek. De Blackberry-lijn van Rim is enorm gegroeid dankzij de Push Mail-toepassingen en iedereen tracht iets van dit succes mee te pikken met eigen Push Mail-applicaties.

Nokia E90-web.jpg

De Nokia E90 is een gebruiksvriendelijke opvolger van de quad-band communicator met 3G/HSDPA-netwerken (tot 3,6 Mbit per seconde) en ingebouwd gps.

Ambient tech for real

Het was zeker ook leuk om op 3GSM te zien dat ambient technologie uit de startblokken komt. Elekson heeft inmiddels een hele reeks toepassingen ontwikkeld waarbij knoppen en displays in kleding, tassen of accessoires worden gestopt. Jassen met geïntegreerde mobieltjes, geweven oprolbare Bluetooth-toetsenborden en tassen met een ingebouwd display liggen inmiddels in de winkel.

SonyEricsson heeft met horlogefabrikant Fossil een Bluetooth-companionhorloge uitgebracht rond de SE-familie van telefoons. Je ziet op het horloge wie er belt en bij vergeetachtige gebruikers piept het als de telefoon per ongeluk ergens achterblijft buiten het Bluetooth-bereik van de gekoppelde telefoon. Het Fossil-klokje ziet er verder degelijk en goed uit. SonyEricsson liet een goede line-up zien rond het horloge en een mooie draagbare Bluetooth-carkit die je makkelijk kunt meenemen van auto naar auto.

Ook rond identificatie is er actie. Terwijl vorig jaar RFID/NFC nog experimenteel was ingebouwd in mobieltjes, liet Nokia dit jaar een hele reeks toepassingen zien rond zijn nieuwe 6131 NFC-telefoon. Dit model voldoet nu volledig aan de JSR-257-standaard voor NFC-programmering. De Finnen toonden een aantal toepassingen rond betalingen, ticketing en snelle Bluetooth-pairing. NXP levert de hardware rond NFC en demonstreerde in samenwerking met Nokia, Samsung en Telefónica verschillende telefoons waarin NFC-technologie was geïntegreerd.

Op het gebied van besturingssystemen neemt Symbian inmiddels een dominante positie in. Microsoft timmert echter verder aan de weg. Windows Mobile 6.0 is gelanceerd en het aantal telefoons met Windows neemt gestaag toe. Vooral de combinatie van Wimax en Wintel doet me vrezen voor de Europese spelers. Het lijkt erop of de Amerikanen weer eens hun eigen weg gaan en een andere richting trachten te kiezen.

SonyEricsson ontwikkelde in samenwerking met Fossil een Bluetooth-horloge dat toont wie er belt.

Testen

Ik gaf het vorig jaar al aan dat ik niet graag in de schoenen van een embedded-ontwikkelaar voor mobieltjes zou staan. Vele, vele communicatievormen in één model telefoon en daar komt nu mogelijk nog Wimax bij. Het moet een nachtmerrie zijn om dit alles te testen. Een vak op zich, dat je ook duidelijk terugziet in de aanwezigheid op 3GSM van testspecialisten als Agilent, Anritsu en Rohde & Schwarz. Al die testapparatuur is fysiek al groot. HP heeft, als we het op Wimax houden, een basisstationtestsysteem waarmee je als het ware een Wimax-basisstation onder verschillende omstandigheden kunt testen. Zo kun je een slechte ontvangst simuleren en bepalen hoe hardware onder zulke omstandigheden functioneert. Rohde & Schwarz was aanwezig met een compleet Wimax-conformancestation. Een manshoge 19 inch kast vol instrumenten. Daaraan laat zich al afschatten hoe flink de testinspanning tegenwoordig moet en kan zijn om een fatsoenlijk mobieltje op de markt te brengen.

Nokia N93i-web.jpg

Nokia toonde op 3GSM zijn N93i, waarmee je via een Youtube-browser makkelijk langs verschillende videokanalen kunt surfen.

De toepassingencarrousel

Dit jaar werd duidelijk dat de verwachtingen rond games niet hooggespannen zijn. Nokia komt waarschijnlijk nog wel met een opvolger van de N-Gage, maar dat is het dan ook. Games zijn mainstream en het aantal contentaanbieders rond games/ringtones en muziek op 3GSM was beperkt. Video is een van de richtingen waarin bedrijven klanten hopen te binden en dataservices hopen te leveren.

Soms is het allemaal een beetje hilarisch. Yahoo had een enorme stand waar het keihard riep dat je in vier eenvoudige stappen ’internet to go‘ kunt krijgen. Als ze dat zo hard schreeuwen, wil ik dat ook eens even uitproberen. Dus ik tik get.go.yahoo.com in mijn Wap-browser en floep, het werkt al niet. Ik wacht netjes want er is iemand op de stand die dat allemaal weet. Na enige tijd komt-ie en ik leg de SonyEricsson P990i op de desk. ’Oooh‘, zegt de meneer, ’maar dat type telefoon ondersteunen we ook niet.‘

Ik trek mijn Nokia N93 uit mijn zak en wissel de simkaartjes om. Na enig gepriegel tik ik weer het webadres. Dat werkt en na even zoeken en flikflooien kom ik erachter dat ik een flinke (500 kbyte) Java-applicatie van Yahoo moet downloaden om deze ’eenvoudige‘ service te kunnen gebruiken. Oké dan. Het downloaden duurt wel even en de meneer van de stand mompelt iets over een traag netwerk. Aan het eind van de download verschijnt er een akelige dialoog of ik deze applicatie eigenlijk wel vertrouw. Maar allee, we staan toch op de stand, dus doen we dat ook maar.

Inmiddels zijn er zo‘n twintig minuten verstreken. Ik zoek de Yahoo App op in mijn telefoon en start het geheel op. Ik tik na enige moeite ’Venlo‘ in, want de Yahoo-reclame zegt dat ik informatie over anyplace kan opvragen. Venlo ND, daar is informatie over. Ik vraag me af wat Venlo ND betekent en friemel verder op de telefoon om daarachter te komen. De standmedewerker is het nu een beetje moe en loodst me naar een pc om daar de informatie op te vragen want ’dat gaat makkelijker‘. Hoho, daar gaat het mij niet om. Ik wil juist zien hoe het op het mobieltje werkt en de gebruikerservaring op het apparaatje bezien.

Na flink verder telefoontoetsenborden, tekst invoeren en wachten op de data kom ik erachter dat er helemaal geen informatie over het Nederlandse Venlo in Yahoo te vinden is. Venlo ND is ergens in de VS. Er schijnt wel info te zijn over Vlissingen, maar dat zoek ik niet. Inmiddels zijn we al een kleine drie kwartier verder. Gelachen hebben we veel, maar ik had beter gewoon Vodafone-inlichtingen kunnen bellen of ze mogelijk een restaurant in Venlo hadden geweten. Ik vind het een typisch Amerikaanse actie. Je stuurt met veel bombarie een hele groep naar Barcelona, maar aan Europa aangepaste content of denkbeelden bieden ze niet. Amateurs.

Gelukkig kan het Nokia-navigatiesysteem Venlo wel vinden. In een testrit met een van Nokia‘s gps-telefoons met daarop het Nederlandse Route 66 door Nokia voorgeïnstalleerd vindt het systeem feilloos de weg door Barcelona. Eindelijk is het geheugen zo groot, het ingebouwde gps zo energiezuinig en de OS-performance zodanig dat complete kaarten zijn te laden. Na de overdosis aan nieuwigheden en toekomstbeelden op 3GSM is het fijn om eens iets te zien dat mogelijk niet hypermodern is maar gewoon prettig en goed werkt.

NXP levert de hardware voor Nokia‘s NFC-telefoons.