Kort nieuws

‘Grote Chinese spelers meest gebaat bij PV-akkoord’

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

De zonnecelovereenkomst tussen Europa en China is vooral goed nieuws voor de grotere Chinese fabrikanten, zegt IHS-analist Stefan de Haan tegen PV-Magazine. Hij vermoedt dat de Chinese overheid de afgesproken exportlimiet zal gebruiken om de lokale PV-industrie te doen consolideren. Kleinere Chinese spelers zullen daarbij het onderspit delven, terwijl de overeengekomen minimumprijs Europese producenten niet helpt.

De Haan trekt ook de houdbaarheid van de bilaterale afspraken in twijfel. Hij verwacht dat Taiwanese en Koreaanse producenten binnen afzienbare tijd onder de overeengekomen minimumprijs zullen duiken.

Het akkoord tussen de Europese Commissie en de Chinese overheid kwam tot stand nadat eurocommissaris Karel de Gucht voorlopige importtarieven instelde op Chinese zonnecellen na beschuldigingen van dumppraktijken. Donderdag wordt bekendgemaakt of er strafmaatregelen volgen in een aparte zaak, die over illegale verstrekking van subsidie gaat. De Haan verwacht geen vuurwerk, aangezien het eerdere akkoord een ’politiek besluit‘ was.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content