Achtergrond

Grootschalig experiment flexibel energieverbruik afgerond

Wim van Daele is communicatiemanager bij digitaal-onderzoekscentrum Iminds in Gent.

Leestijd: 5 minuten

Het Vlaamse Linear-project ontwikkelde technologie om energieverbruik af te stemmen op het aanbod en onderzocht hoe consumenten daarmee omgaan. Wim Van Daele van het deelnemende onderzoeksinstituut Iminds bespreekt de resultaten.

Het streven om minder CO2 uit te stoten, zorgt voor de opmars van hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen en windmolens voor de productie van elektriciteit. Die verschuiving brengt een aantal uitdagingen met zich mee. Zo hebben hernieuwbare energiebronnen een erg variabel en moeilijk te voorspellen productiepatroon, dat in sterke mate afhangt van de weersomstandigheden.

Tegelijkertijd zien we een toename van het elektriciteitsverbruik, onder meer door de opkomst van elektrische wagens en warmtepompen. In België daalt bovendien de nucleaire capaciteit vanwege problemen met verschillende kerncentrales. De kans op black-outs is de voorbije jaren dan ook sterk toegenomen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content