Kort nieuws

Groningse transistoren zetten zichzelf in elkaar

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Doop een substraat met voorgepatroneerde gouden elektrodes in een oplossing van koolstofnanobuizen. Als je het er even later uit haalt, hebben zich transistoren gevormd. En wat het helemaal bijzonder maakt: alhoewel de oplossing zowel metallisch als halfgeleidende buisjes bevat, hechten zich alleen de halfgeleidende aan het substraat. In een echte chip zou één metallisch geleidende buis het hele circuit al ruïneren.

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben hiermee een stap gezet naar de heilige graal van de halfgeleiderindustrie: transistoren die zichzelf in elkaar zetten. Hun zelfassemblageproces wordt gestuurd door speciaal ontwikkelde polymeren, die enerzijds een bijzondere affiniteit hebben voor halfgeleidende nanobuizen en anderzijds via zwavelgroepen aan goud hechten. Ze plukken dus als het ware selectief de halfgeleiders uit oplossing en klinken die vast op de elektrodes.

IBM heeft eerder een vergelijkbare methode gepatenteerd, maar het bedrijf slaagde er niet in selectiviteit te bewerkstelligen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content