Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13
Author:
Reading time: 1 minute
Studenten van de Rijksuniversiteit Groningen willen levende membranen ontwikkelen voor het opwekken van blauwe stroom – energie die ontstaat door zoet en zout water te mengen. Dat gebeurt in het kader van de jaarlijkse International Genetically Engineered Machine-competitie (Igem) voor synthetische biologie. Studententeams moeten hierbij met een standaard toolkit van genetische componenten innovatie micro-organismen ontwikkelen.
Op het moment wordt er in Nederland volop onderzoek gedaan naar blauwe energie vanwege het grote aantal rivieren dat in de zee uitmondt. De technologie zou een aardige duit in de zak kunnen doen rondom de Nederlandse duurzaamheidsambities. Op het moment bouwt waterinstituut Wetsus een testcentrale op de Afsluitdijk. Volgens het Groningse studententeam wordt de technologie echter gehinderd door de kosten en lage betrouwbaarheid van de membranen die voor de energieopwekking nodig zijn. Door micro-organismen genetisch aan te passen, willen zij een levend membraan maken dat zichzelf continu repareert.
Op het moment werkt het team aan een prototype, dat zij eind september op de Igem-competitie in Boston willen tonen. Om de onkosten à tweeduizend euro te dekken, hebben de studenten een crowdfunding-campagne opgezet.