Groninger vangt waterstof tussen gouden piramides


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Marius Trouwborst van de Rijksuniversiteit Groningen heeft het kleinste molecuul ter wereld ingesloten tussen twee piramides van goudatomen. Het waterstof verbindt de piramides, die aan het contactpunt één enkel atoom hebben zitten. De promovendus ontdekte dat als de spanning over de waterstofbrug wordt opgevoerd, er plotseling een grote sprong is in de weerstand. Waarom dit gedrag zich voordoet, is nog niet helemaal duidelijk, maar het resultaat is in ieder geval een ongekend kleine elektrische schakelaar.

Groningse onderzoekers wisten een elektrische schakelaar te fabriceren uit een gebroken gouddraadje en een waterstofmolecuul.

Trouwborst fabriceerde de piramides door een gouddraadje vast te zetten op een stripje plastic en vervolgens voorzichtig op te rekken en terug te buigen. Daarbij breekt de draad voortdurend, waarbij de atomen op het breukvlak zich herschikken tot een piramidevorm. In feite vormen de 0,1 nanometer uit elkaar bewegende piramides ook een schakelaar, maar dan een mechanische.