Podium

Grondlegger van cd en waferstepper kwam als eenvoudige hbs’er op Natlab

René Raaijmakers
Leestijd: 3 minuten

Gijs Bouwhuis is afgelopen 28 juni in zijn woonplaats Breugel overleden. Bouwhuis was een van de meest invloedrijke uitvinders in de Nederlandse hightech. Hij bedacht cruciale patenten voor zowel de compact disc als de waferstepper. Beide werden kaskrakers, de cd onder Philips, de chipmachine onder ASML.

Gijs Bouwhuis werd op 2 december geboren in Wolvega en groeide op in Oranjewoud. Na de hbs-b in Heerenveen ging de Fries in 1948 in militaire dienst. De jaren daarna verving hij zijn zieke broer in diens drankenzaak. Hij spoelde er flessen en deed de boekhouding. Nadat zijn broer weer was opgeknapt, nam hij het eerste baantje dat hij kon krijgen: goed betaald administratief werk bij de Nederlandse Handels Maatschappij in Amsterdam.

Bijna was Bouwhuis vergeten dat hij ook een sollicitatiebrief aan Philips had gestuurd, maar na een paar maanden bij de Amsterdamse bank kreeg hij een uitnodiging uit Eindhoven. Zijn technische bloed begon te stromen en hij besloot af te reizen naar het zuiden voor een beroepentest. Bij personeelszaken hadden ze een verrassende boodschap: ze vonden hem het meest geschikt als tolk. Maar Bouwhuis hield vol: hij wilde de techniek in. Uiteindelijk kon hij in 1951 als assistent terecht bij het Natuurkundig Laboratorium op Strijp, bij de optische groep van Piet van Alphen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content