Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13
Author:
Reading time: 2 minutes
Softwaremensen zijn gewend te denken in ontwerppatronen. Hiermee kunnen ze grotere constructies begrijpen zonder in te zoomen op details, en sneller en beter communiceren wat ze willen. Het zou niet gek zijn als de overheid op een vergelijkbare manier in patronen zou denken bij groene investeringsvraagstukken, want de maatregelen die zij neemt om technologie groen te maken, komen uiteindelijk ten goede aan alle burgers.
In Duitsland hebben ze dit groene investeringspatroon in de basis goed begrepen. Met een lichte verhoging van de energierekening (vijf eurocent per kWh) subsidieert de regering daar de ontwikkeling en aanschaf van zonnepanelen. Zo hebben onze oosterburen niet alleen de grootste markt voor zonne-energie in de wereld gecreëerd, maar zijn ze ook leidend geworden in de technologie voor de productie van zonnecellen.
Helaas loopt het in Duitsland nu een beetje uit de hand. Ze hebben er zo veel zonnestroominstallaties gebouwd dat dit investeringspatroon de Duitse burger de komende jaren veel meer kost dan begroot. Wat het patroon mist, is een terugkoppellus die ervoor zorgt dat het goede initiatief niet direct het slachtoffer wordt van eigen succes. Subsidie zou enigszins afhankelijk moeten worden van de belangstelling. Is die heel groot, dan kan de overheidsbijdrage ietsje minder.
Om dit uit te voeren, is een regelaar nodig. Een ministerie van Industrie en Innovatie zou die rol prima kunnen vertolken. Waarom hebben we in Nederland eigenlijk niet zo‘n ministerie, dat de Nederlandse motor zo geolied mogelijk laat lopen en daarnaast innovatieve groene starters helpt?
In plaats van buitenlandse megabedrijven deze kant op te lokken met aanbiedingen die ons uiteindelijk een hoop belastinggeld kosten, zou Nederland veel meer moeten investeren in eigen kunnen en start-ups én markt moeten stimuleren. Als het even slecht gaat op de planeet, sluiten de holdings eerst de vestigingen ver weg en zijn we onze banen weer kwijt. Veel beter is het om hier een klimaat te scheppen waar die starters kunnen gedijen, zodat wij er zelf uiteindelijk veel meer voordeel van hebben. Noem het maar duurzaam, groen investeren.
Neem als voorbeelden Mutracx en Solaytec. Mutracx vervangt dertig vervuilende processtappen door een machine die printplaten produceert en Solaytec brengt op een efficiënte en zeer groene manier atoomlaagjes aan op zonnecellen zodat de energieopbrengst ervan een stuk hoger is. Wat beide bedrijven gemeen hebben, is dat ze alleen materialen aanbrengen waar dat noodzakelijk is en daarmee dus niet of minimaal vervuilen. Groener wordt het niet.
Met het juiste investeringsklimaat, gebaseerd op het groene investeringspatroon, kunnen dergelijke start-ups uitgroeien tot de nieuwe ASML‘s van deze hightechregio. Laten we deze pareltjes koesteren en hun werk niet gelijk overlaten aan de buitenlandse slimmeriken die het (helaas) eerder hebben begrepen dan wij.