Achtergrond

Groeiende complexiteit uitdaging voor configuratiemanagement

Pascal van Kempen, Alex Pieterse
Leestijd: 6 minuten

Veel softwareprojecten zijn de afgelopen decennia zowel in omvang als in complexiteit toegenomen. Dit heeft ook zijn impact gehad op het ondersteunende gereedschap. In dit artikel belichten Pascal van Kempen en Alex Pieterse van Topic de weerslag op tools voor softwareconfiguratiemanagement.

’The complexity for minimum component costs has increased at a rate of roughly a factor of two per year. Certainly over the short term this rate can be expected to continue, if not to increase.‘ Deze beroemde woorden van Gordon Moore in Electronics Magazine van 19 april 1965 zijn tot op de dag van vandaag geldig voor de ontwikkeling van IC‘s. De softwareontwikkeling van de afgelopen veertig jaar heeft bij benadering dezelfde exponentiële groei en stormachtige evolutie gekend als de computerhardware.

Verschillende technieken en processen zijn in de loop der tijd ontwikkeld om de toename in omvang en de daarmee gepaard gaande complexiteit van softwareprojecten de afgelopen decennia het hoofd te bieden. In de jaren ‘70 gebeurde dit middels de introductie van hogere programmeertalen, gestructureerd programmeren en ontwikkeling volgens het watervalmodel. De jaren ‘80 kende een opkomst van softwareontwikkelprocessen. De invoering hiervan was daarbij afhankelijk van de volwassenheid binnen een organisatie. De jaren ‘90 werden gekenmerkt door enerzijds de invoering van objectgeörienteerde ontwikkeltechnieken en talen zoals C++ en Java en anderzijds de introductie van iteratieve ontwikkeling. Met deze technieken en processen kwam ook componentgeoriënteerde ontwikkeling binnen bereik, teneinde de benodigde ontwikkeltijd, inspanning en kosten te reduceren en tegelijkertijd de kwaliteit te verhogen. Vanaf begin deze eeuw staat uitbesteding van softwareontwikkelactiviteiten naar lagelonenlanden als China, India en Oost-Europa volop in de belangstelling. De meest recente ontwikkeling die we zien is Agile development.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content