Opinie

Grijze PCB’s

Ramses Valvekens is CEO van Easics.

Leestijd: 3 minuten

De populatie vergrijst. Dat is niet enkel zo in het gemiddelde westerse land, het geldt evenzeer in PCB-land. En in tegenstelling tot mensen leven elektronische componenten alsmaar korter. Ze worden sneller grijs, want hun producenten verbannen ze soms al na vijf jaar of minder productie naar de Elysese velden – een neveneffect van de ultrakorte hypecycli in gadgetland, dat een substantieel deel van de mondiale elektronicakoek opsoupeert, onder het goedkeurend oog van meneer Moore.

Net als sommige streken ziet menig productmanager verantwoordelijk voor PCB‘s de bevolking met lede ogen vergrijzen en vervolgens uitdunnen. Producten met een lange levensduur en kleine seriegroottes voelen dit het sterkst. Probeer als kleine afnemer de pensioenleeftijd van een component maar eens op te trekken wanneer de leverancier een last-time buy heeft afgekondigd. Een mens zou van minder grijze haren krijgen.

Spelers in pakweg avionics, defensie en medische apparatuur worden sinds jaar en dag met deze problematiek geconfronteerd en beheersen die als geen ander. Industriële toepassingen kunnen deze dans tegenwoordig minder en minder ontspringen. Vooral kostsensitieve systemen worden meegezogen in de consumeerspiraal.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content