Kort nieuws

Greenpeace laakt opnieuw afvalbeleid Philips

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Veel uitgerangeerde elektronica uit Europa belandt op een Afrikaanse afvalberg. Dat concludeert Greenpeace na een onderzoek op een Ghanese schroothoop. De milieuorganisatie maakt melding van ongezonde primitieve schrootmarkten waar kinderen met de hand metalen uit televisies en computers halen. In de bodem aldaar troffen de onderzoekers giftige stoffen aan, waaronder lood en dioxines.

Greenpeace wijst met de beschuldigende vinger vooral naar Philips, net als een paar maanden geleden. ’In Ghana zijn bovendien veel afgedankte apparaten van Philips aangetroffen, terwijl topman Kleisterlee in juni ontkende dat Philips-apparaten in ontwikkelingslanden terechtkomen‘, zo valt te lezen in het persbericht. De Eindhovense elektronicagigant zou te weinig doen aan recycling en de kosten ervan liever afschuiven op consumenten en overheden. Het Nederlandse inzamelsysteem moet het ook ontgelden. Dat is ’zo lek als een mandje‘, constateert Kim Schoppink van Greenpeace.

Greenpeace vindt dat elektronicaproducenten giftige stoffen moeten uitbannen. Zij moeten ervoor zorgen dat in alle landen waar ze apparaten verkopen, deze ook weer worden ingezameld en op een goede manier worden gerecycled. Zo moet voorkomen worden dat afgedankte apparaten worden gedumpt in ontwikkelingslanden waar ze het milieu vervuilen en de gezondheid van mensen schaden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content