Kort nieuws

Grafische programmeeromgeving Google vindt nieuw onderdak bij MIT

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Google heeft zijn App Inventor, een grafische programmeeromgeving voor Android-applicaties, overgedragen aan het MIT Media Lab, dat de tool zal opensourcen en zal richten op onderwijstoepassingen. Dit tot grote opluchting van de onderwijswereld, die de App Inventor de laatste jaren omarmde om kinderen de basisprincipes van programmeren bij te brengen. Na een aankondiging van Google vorige week was er twijfel ontstaan of de omgeving ondersteund zou blijven worden. Met de overdracht is de toekomst zeker gesteld. De tool komt onder de hoede van een nieuw op te richten Center for Mobile Learning, dat het MIT Media Lab met een financiële injectie opricht.

Met de App Inventor kunnen gebruikers componenten als puzzelstukjes aan elkaar vastklikken en zo complete Android-applicaties bouwen. Het idee komt van MIT-professor Hal Abelson, die er bij een sabbatical bij Google in 2008 aan werkte. Abelson wordt een van de directeuren van het nieuwe centrum. Ook MIT-hoogleraar Mitchel Resnick komt bij het onderwijsproject. Hij was nauw betrokken bij de Labview-gebaseerde omgeving voor Lego Mindstorms en zijn eigen Scratch-taal, waarmee (met name) kinderen grafisch kunnen leren programmeren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content