Technieuws

Grafeentransistoren ‘commercieel’ geproduceerd

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

IBM-onderzoekers publiceren deze week in Science over grafeentransistoren die zij fabriceerden op twee inch wafers met processen die compatibel zijn met bestaande halfgeleiderproductiemethodes. ’We horen vrijwel dagelijks claims over de uitzonderlijke potenties van grafeen, maar dit zijn de eerste transistoren die gemaakt bij technologisch acceptabele condities en schaal‘, zegt onderzoeksleider en hoofdauteur Phaedon Avouris van IBM. Desalniettemin waarschuwt hij dat het nog jaren gaat duren voordat zijn bedrijf koolstof gaat gebruiken om een einde te maken aan de hegemonie van silicium.

De IBM‘ers maakten de transistoren door het silicium in de toplaag van siliciumcarbide wafers te laten verdampen. Wat overblijft, is een epitaxiaal laagje grafeen, rustend op een isolator. In de metalen-gatestack gebruikten de onderzoekers een hoge-k-diëlektricum, gescheiden van het grafeen door een polymeer. De resulterende schakelaars draaien bij kamertemperatuur op honderd gigahertz bij een gatelengte van 240 nanometer. Even grote silicium exemplaren halen veertig gigahertz, maar die zijn dan ook veel kleiner en dus sneller te maken.

Voordat IBM zijn koolstofkindjes gaat integreren in werkende circuits, is de volgende stap dan ook eerst miniaturisering. Dat moet resulteren in transistoren van een terahertz, die in de eerste toepassingen de basis moeten gaan vormen voor analoge schakelaars en versterkers in militaire communicatie-elektronica. Het Amerikaanse ministerie van Defensie financiert het project.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content