Reading time: 1 minute
Author:
Leg een beetje poedersuiker op een koperen oppervlak, blaas er een mengsel van waterstof en argon overheen en verwarm het geheel tot achthonderd graden Celsius. Wat krijg je dan? Grafeen.
Tot deze verrassende ontdekking kwamen chemicus James Tour en collega‘s van Rice University in Houston. Verrassend, omdat de suiker (sucrose) behalve koolstof- ook veel zuurstofatomen bevat. Die moeten er allemaal worden ’uitgestookt‘, wil er zuiver grafeen achterblijven. Tot verbazing van de onderzoekers gaat dat onder de gekozen omstandigheden erg soepel. Ook eventuele defecten in het moleculaire kippengaas blijken zichzelf dankzij de invloed van de koperkatalysator te herstellen. Het geproduceerde grafeen is dan ook puntgaaf.

Helaas is dat niet voldoende om een substraat voor elektronische schakelaars te verkrijgen. Zuiver grafeen gedraagt zich te metallisch om een transistor mee te maken. Defecten of vreemde atomen in het rooster induceren echter een bandgap en dus halfgeleidergedrag. Door de suiker te vervangen door het polymeer PMMA, ’gedoteerd‘ met de verbinding melamine, verkregen de Rice-researchers grafeen met de juiste elektrische eigenschappen.