Technieuws

Grafeen op de rol gezet

Paul van Gerven
Leestijd: 4 minuten

Japanse, Koreaanse en Singaporese onderzoekers hebben een belangrijke stap gezet in de grootschalige productie van grafeen. Zij plakken het materiaal in een roll-to-roll-proces op een plastic drager.

Het productieproces dat een gemengd Aziatisch onderzoeksteam heeft ontwikkeld, levert verhoudingsgewijs gigantische oppervlakken grafeen op. En dan is het materiaal ook nog eens op een handige plastic ondergrond vastgezet. Daar kun je van alles mee doen, zeggen de onderzoekers, en om hun bewering kracht bij te zetten, maakten ze er een touchscreen met een beelddiagonaal van dertig inch mee. Het grafeen doet daarin dienst als transparante elektrode.

Wie de historie en bijzondere eigenschappen van grafeen een beetje kent, moet wel onder de indruk zijn van de snelheid waarmee dit materiaal van  wetenschappelijke curiositeit naar toepassing lijkt te racen. Het is nog maar een jaar of zes geleden dat Andre Geim en collega‘s van de University of Manchester met plakband net zo lang laagjes grafiet uit elkaar trokken totdat er maar één overbleef. Toen niet lang daarna bleek dat zo‘n vlokje opmerkelijke elektrische eigenschappen heeft, doken wetenschappers uit alle hoeken van de wereld op grafeen om er allerlei elektronische functies mee te realiseren. Dat lukte zo goed dat het materiaal is gaan gelden als een potentiële opvolger van silicium – in de wetenschappelijke wereld althans.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content