Achtergrond

GPL 3 is gewoon een licentie

Jason Wacha is adjunct-directeur Corporate Affairs en General Counsel van Montavista Software.

Leestijd: 7 minuten

De Gnu General Public License (GPL), de meest gebruikte licentie voor vrije software, viert 29 juni de eerste verjaardag van zijn controversiële versie 3. De nieuwe versie deed nogal wat stof opwaaien bij commerciële bedrijven die open source gebruiken; volgens het geruchtencircuit zou dit zou plotseling niet meer mogelijk zijn, ze zouden hun IP-portefeuille moeten openstellen, of erger. Jason Wacha van Montavista sust de gemoederen en plaatst de licentie in perspectief.

Net binnen: versie drie van de Gnu General Public Licence (GPL V3) is niet het einde van de huidige licentiepraktijk. De auteurs van de licentie mogen dan wel overtuigend zijn, en de programma‘s waarop deze het meest duidelijk van toepassing is mogen dan wel deel uitmaken van het snelst groeiende besturingssysteem ter wereld, maar het is en blijft slechts een licentie. En als zodanig is het op niets automatisch van toepassing.

Bij het maken van een zinvolle beslissing om te werken met de GPL V3 – of deze te ontwijken – is perspectief bepalend. Niet alleen de nieuwe formulering van de licentie moet begrepen worden, maar ook hoe het past in het meer algemene juridische en commerciële landschap. Om perspectief te krijgen hoe de GPL V3 (of elke andere licentie) past binnen het algemene beeld van softwaredistributie, is het belangrijk een verschil te maken tussen wetten, licenties en zakelijke overeenkomsten.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content