Google werkt aan pil voor vroege diagnose

Reading time: 1 minute

Author:

Google X, de afdeling van de zoekmachinegigant voor vergezochte r&d, werkt aan een universeel en niet-invasief diagnostisch platform gebaseerd op magnetische nanodeeltjes. Een combinatie van een pil en een draagbare sensor zouden aandoeningen zoals kanker al in een zeer vroeg stadium moeten kunnen opsporen. Dat heeft Google gezegd tijdens een conferentie van de Wall Street Journal. Het onderzoek verkeert nog in een prille fase, maar Google heeft een uitgebreid team samengesteld met medici en techneuten om aan het idee te werken.

De technologie gaat uit van magnetische nanodeeltjes. Die worden gecoat met antilichamen die zich specifiek binden aan een eiwit dat een aandoening verraadt. Wanneer de deeltjes door een bloedvat vlak onder de huid stromen, kan een draagbare sensor de magnetische eigenschappen gebruiken om de deeltjes te verzamelen en te analyseren. Hoe dat in zijn werk moet gaan, heeft Google niet gezegd.

De aanpak klinkt eenvoudig, maar om het project te laten slagen moeten er aanzienlijke drempels geslecht worden. Nanodeeltjes worden routinematig in de bloedbaan gebracht (onder meer als mri-contrastmiddel), maar het bedrijf zal onder meer moeten aantonen dat het biomarkers betrouwbaar kan detecteren. Daarnaast zal er voor elke biomarker een apart antilichaam ontwikkeld moeten worden, dat een uitgebreide veiligheids- en effectiviteitsevaluatie moet doorlopen. Hiervoor zoekt Google de samenwerking met farmaceutische bedrijven op. Het zal dan ook nog jaren duren voordat het platform tot een concrete toepassing kan leiden.