Google wapent zich voor patentoorlog met miljardenovername Motorola

Reading time: 3 minutes

Author:

Google koopt smartphone- en tabletmaker Motorola Mobility voor een bedrag van 12,5 miljard dollar in cash, bijna twee derde boven de marktwaarde. De belangrijkste reden is de patentportefeuille van het bedrijf. In de snel escalerende IP-oorlog rond Android staat Google praktisch met lege handen.

Motorola Mobility is een van de kleine grote Android-smartphonemakers, samen met LG en Sony Ericsson. Het marktaandeel in smartphones ligt volgens marktonderzoeker IHS Isuppli momenteel op vier procent, gemeten naar aantallen verkochte telefoons. Het bedrijf is vooral actief op de Noord-Amerikaanse markt.

Het Android-platform wordt door Google ontwikkeld en gratis weggegeven aan makers van smartphones. Met name Samsung, HTC, Motorola, LG en Sony Ericsson hebben hun smartphoneactiviteiten de laatste jaren sterk zien groeien dankzij deze strategie. Voor Motorola betekende het waarschijnlijk zelfs de redding van een faillissement. Google heeft echter verzuimd om een sterke IP-portefeuille aan te leggen rond Android. Een grote technologiespeler kan zich dat vandaag de dag niet veroorloven. Schermen, wederzijds procederen en schikken met IP-portefeuilles geldt als legitieme bedrijfsvoering.

Dit gebrek blijkt nu dan ook de zwakke onderbuik van Android. Zowel de concurrenten – Apple, Microsoft – als andere grote spelers in de computerindustrie – Oracle, HP – proberen royalty‘s te verzamelen of verkopen in zijn geheel te verbieden. Daarbij vormen ze gelegenheidsallianties en richten ze zich zowel direct tot Google als tot de devicemakers, die Google niet weet te beschermen.

Om de toekomst van het Android-ecosysteem veilig te stellen, is het dus zaak dat Google zich juridisch weet te wapenen. Een paar maanden geleden kocht het nog ruim duizend IBM-patenten, waarmee het in één klap zijn portfolio verdubbelde. De koop kwam vlak nadat de concurrentie zich voor miljarden dollars met duizenden patenten had verrijkt.

Met Motorola Mobility haalt Google nu een wat meer solide patentenpakket in huis. Het overgenomen bedrijf heeft als vroege speler in de mobieltjesmarkt een lijvig portfolio met naar schatting zo‘n zeventienduizend patenten in de VS plus nog zevenduizend in aanvraag. De afgelopen maande hintte Motorola er zelfs op dat het ook royalty‘s wilde gaan verzamelen bij andere Android-makers met dit portfolio. Volgens sommigen was dit een openlijk verzoek aan het adres van Google om het bedrijf op te kopen.

Google zegt dat het Motorola als apart bedrijf zal blijven runnen en dat Android open blijft. De overname roept echter wel vragen op over het Android-ecosysteem. Tot nu toe hanteert de zoekmachinegigant de strategie om nauw samen te werken met een enkele mobieltjesmaker bij het voorbereiden van elke Android-versie. Deze heeft enkele maanden voordeel terwijl de rest wacht op het vrijgeven van de software door Google. Het zou er goed aan doen die strategie niet te wijzigen ten gunste van Motorola.

Motorola splitste zich begin vorig jaar in tweeën. Naast Mobility is er het onafhankelijke Motorola Solutions, dat zich richt op professionele netwerkapparatuur. Dit onderdeel valt dan ook buiten de deal. Motorola Mobility behelst naast telefoon- en tabletactiviteiten ook andere consumentenapparatuur zoals settopboxen en vaste en Dect-telefoons. Hoewel er nog niet over wordt gesproken, kan ook de settopboxbusiness interessant zijn voor Google, dat Android ook op tv‘s richt maar hier nog weinig succes in heeft.