Kort nieuws

Google wapent zich voor patentoorlog met miljardenovername Motorola

Pieter Edelman
Leestijd: 3 minuten

Google koopt smartphone- en tabletmaker Motorola Mobility voor een bedrag van 12,5 miljard dollar in cash, bijna twee derde boven de marktwaarde. De belangrijkste reden is de patentportefeuille van het bedrijf. In de snel escalerende IP-oorlog rond Android staat Google praktisch met lege handen.

Motorola Mobility is een van de kleine grote Android-smartphonemakers, samen met LG en Sony Ericsson. Het marktaandeel in smartphones ligt volgens marktonderzoeker IHS Isuppli momenteel op vier procent, gemeten naar aantallen verkochte telefoons. Het bedrijf is vooral actief op de Noord-Amerikaanse markt.

Het Android-platform wordt door Google ontwikkeld en gratis weggegeven aan makers van smartphones. Met name Samsung, HTC, Motorola, LG en Sony Ericsson hebben hun smartphoneactiviteiten de laatste jaren sterk zien groeien dankzij deze strategie. Voor Motorola betekende het waarschijnlijk zelfs de redding van een faillissement. Google heeft echter verzuimd om een sterke IP-portefeuille aan te leggen rond Android. Een grote technologiespeler kan zich dat vandaag de dag niet veroorloven. Schermen, wederzijds procederen en schikken met IP-portefeuilles geldt als legitieme bedrijfsvoering.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content