Kort nieuws

Google schrapt modulaire smartphone

Leestijd: 2 minuten

Google is gestopt met de ontwikkeling van een modulaire smartphone, zo heeft de zoekmachinegigant bevestigd. Het bedrijf heeft geen reden gegeven. Het project liep echter keer op keer vertraging op. Vreemd genoeg vertoonde ‘Project Ara’ vier maanden geleden juist nog weer een teken van leven toen het meldde dat er dit najaar een ontwikkelaarsversie van het toestel zou verschijnen.

Google maakte drie jaar geleden bekend dat het werkte aan het concept van een modulaire smartphone, waarvan componenten individueel vervangen kunnen worden. Consumenten zouden zo hun eigen ideale telefoon kunnen samenstellen en individuele componenten kunnen upgraden of vervangen wanneer ze beschadigd raken. Het concept was afkomstig uit de r&d-divisie van Motorola, dat korte tijd in handen was van Google. Het bedrijf zocht ook de samenwerking met het Nederlandse Phonebloks, dat het idee promoot.

Er rezen echter al snel vragen over de haalbaarheid van het idee. Door het gebrek aan integratie zou een dergelijk systeem fors moeten inboeten op efficiëntie. Google sprak bijvoorbeeld over een penalty van rond de dertig procent voor de batterijlevensduur. Ook zou het ontwerp aanzienlijk groter uitvallen dan een standaard smartphone.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content