Reading time: 2 minutes
Author:
Google heeft bekendgemaakt dat het in stilte aan autonome auto‘s sleutelt en al duizenden kilometers heeft gereden door het verkeer van San Francisco – met menselijke begeleider om een oogje in het zeil te houden. Een cameraatje achter de vooruit detecteert rode lichten, verkeersdeelnemers en obstakels, daarbij geholpen door vier standaard automotive radarsensoren om de afstand in te schatten en een lidar op het dak, die de omgeving vijftig meter rond de auto nauwkeurig in kaart brengt. Informatie over de toegestane snelheid en dergelijke komt overigens niet van de sensoren, maar uit een database.
De research is in feite een voortvloeisel van de Grand Challenge-competitie voor autonome voertuigen in 2005 en 2006. Deze werd georganiseerd door Darpa, een agentschap van het Amerikaanse leger dat onderzoek naar grensverleggende concepten financiert. De Grand Challenge speelde zich af in de woestijn. Het eerste jaar leverde dat vooral mislukkingen op, maar het tweede jaar wist een aantal teams de woestijn succesvol te doorkruisen. Een aantal van de onderzoekers uit dit project werken nu voor Google. Leider van het programma is de hoogleraar die het winnende team van de Stanford-universiteit aanvoerde, Sebastian Thrun.
De zoekmachinegigant zegt geen plannen te hebben voor de technologie, maar investeert desondanks in de ontwikkeling ervan. Dat is overigens niet ongebruikelijk voor Google. Het bedrijf investeert bijvoorbeeld ook in onderzoek naar geothermische energieopwekking en in een bedrijf dat fietsen voor aan een monorail ontwikkelt.
Google claimt ondertussen met negen autonome auto‘s – acht Toyota Priussen en een Audi TT – ruim 225 duizend kilometer te hebben gereden. Dat ging overigens niet perfect, hier en daar greep de bestuurder in, bijvoorbeeld voor een plotseling overstekende fietser. Google benadrukt dat dit slechts uit voorzorg was en zegt dat de auto‘s het waarschijnlijk zelf ook wel zouden hebben opgelost.
Naast de sensoren om de omgeving op te nemen zijn de wagens uitgerust met gps en een extra sensor op een van de wielen om ook zeer kleine verplaatsingen waar te nemen. Het systeem vereist in dit stadium nog een flinke dosis hardware. Naast een volwaardige pc zijn er verschillende kastjes voor de specifieke toepassingen zoals de plaatsbepaling en de lidar.