Google: ‘Go-programmeertaal klaar voor professioneel gebruik’


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Na vijf jaar ontwikkelen acht Google zijn Go-programmeertaal en -toolketen rijp voor professioneel gebruik. De zoekgigant heeft versie 1 vrijgegeven en bevriest daarmee de Api‘s – software geschreven voor deze versie zal de komende jaren zonder meer gebruikt kunnen worden met volgende versies.

Go werd in 2007 ontworpen door drie Google-medewerkers, waaronder Ken Thompson, een van de vaders van de C-programmeertaal. Go is gebaseerd op C/C++, maar moet een aantal problemen in deze verouderde talen aanpakken. Zo is communicatie en parallellisme ingebakken in de taal, beschikt het over automatisch geheugenbeheer en is de overhead voor externe bibliotheken kleiner. Daarvoor introduceert het een aantal nieuwe of niet-gevestigde programmeerconcepten. Ook de toolketen is vanaf het begin beter doordacht en heeft daardoor minder een houtje-touwtjekarakter dan bij C/C++, claimt Google. Het ’go‘-commando kan op zichzelf broncode compileren en installeren, build-scripts of Makefiles zijn niet nodig. Daarnaast is de compiler bijzonder snel.

In de nieuwe versie verandert niet zo veel in vergelijking met de vorige edities, zegt Google, de 1-markering is vooral bedoeld om de huidige toestand vast te leggen als basis en het opruimen van oude ’rotzooi‘. Het opensourcepakket bevat een tool die helpt om broncode voor oudere versies te upgraden naar de 1-release.