Kort nieuws

Google doet machine learning-asic uit de doeken

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

In aanloop van een conferentie in juni heeft Google details naar buiten gebracht over de Tensor Processing Unit (tpu), zijn asic voor diepe neurale netwerken. De zoekmachinegigant gebruikt de versneller sinds 2015 in zijn datacentra voor het toepassen van getrainde netwerken; voor de training worden gewoon gpu’s ingezet. De tpu’s zijn echter vele malen efficiënter in de toepassingsfase.

Volgens Google is dat deels te verklaren doordat gpu’s en cpu’s gericht zijn op doorvoer, terwijl bij het toepassen de responstijd veel belangrijker is. Het gaat hierbij onder meer om Googles vertaaldiensten en spraakherkenning.

Het bedrijf bouwde daarom een asic volledig geoptimaliseerd voor zijn taak: een kwart van de die bestaat uit hardware voor matrixvermenigvuldigingen en bijna een derde uit geheugen. Er wordt met 8 of 16 bit integers gewerkt, wat afdoende is in de toepasfase van deep learning. De hardware kan met een simpele instructiepijplijn uit de voeten waardoor hij volledig deterministisch werkt en geen transistoren hoeft te verspillen aan complexe optimalisaties.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content