Analyse

Golf van Makimoto heeft beste tijd gehad

Paul van Gerven
Leestijd: 3 minuten

Het viel de Japanner Tsugio Makimoto ruim twintig jaar geleden op hoe de geschiedenis in de halfgeleiderindustrie zich telkens lijkt te herhalen. In periodes van tien jaar zoeken chipbedrijven naar gezamenlijke standaarden, om daarna juist vol in te zetten op eigen specifieke oplossingen. Aan die trend is een einde gekomen, maar ook weer niet.

Het cyclische karakter van de halfgeleiderindustrie is even bekend als berucht. Kunnen fabs het ene moment niet hard genoeg draaien om aan de vraag te voldoen, zo moeizaam kunnen de zaken een oogwenk later gaan. Volgens de Semiconductor Industry Association bestrijkt een halfgeleidercyclus typisch vier jaar, waarvan twee goed, één matig en één slecht. Nu het zwaartepunt van de chipmarkt verschuift van pc‘s naar consumentenelektronica, zouden deze verhoudingen wel eens kunnen veranderen, maar daarmee zijn de booms en de busts vrijwel zeker niet van het toneel verdwenen.

Veel minder bekend is de golfbeweging in de IC-sector die de Japanner Tsugio Makimoto eind jaren tachtig constateerde en in 1991 voor het eerst publiceerde. Volgens Makimoto, die met topposities bij Sony en Elpida in Japan de bijnaam ’mister halfgeleider‘ heeft verdiend, verlegt de industrie voortdurend haar aandacht van standaardisatie naar het andere uiterste, maatwerk. In tegenstelling tot de schommelende bedrijfsresultaten begint deze trend echter wél zo‘n beetje aan zijn einde gekomen, vertelde de bejaarde Makimoto onlangs aan journalisten van Nikkei Electronics.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content