Technieuws

Gnu Debugger kan teruggaan in de tijd

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Met versie 7.0 introduceert de Gnu Debugger de mogelijkheid om terug te gaan naar een eerdere toestand van het programma op zowel native als remote targets. Met wat het ontwikkelteam reverse debugging noemt, kan niet alleen door het programma heen worden gestapt zoals bij traditionele debugging, maar ook teruggestapt naar eerdere toestanden. Het aantal stappen is onbeperkt. Daarvoor onthoudt het systeem de registertoestand van elke stap. Dit kost uiteraard veel geheugen, maar op moderne hardware hoeft dat geen probleem te zijn.

Overigens ontbreekt er nog het een en ander aan deze feature, zeggen de makers. Alleen X86 wordt ondersteund, Arm en Mips staan nog op het verlanglijstje. Ook multithreading en geheugenbeheer zijn niet compleet.

Naast het terugdraaien van de executie biedt de debugger vanaf versie 7.0 ook scripting via Python en de mogelijkheid om debugsessies op te nemen en af te spelen. Verder is GDB nu bruikbaar voor Windows CE op X86-targets en native op Mac OS X. Een andere toevoeging is een interface voor Jit-compilatie. Applicaties die dynamisch machinecode genereren, kunnen hiermee symboolbestanden maken en deze in GDB registreren. Onder Linux is voor versie 7.0 ondersteuning toegevoegd voor hardware-watchpoints van Mips-processoren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content