Technieuws

Globalisering zet IP-regels onder druk

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Globalisering en de steeds verdergaande internetpenetratie vragen om aanpassingen van de huidige regels rondom intellectueel eigendom zoals patenten, copyrights en beeldmerken. Dat schrijft de International Chamber of Commerce (ICC) in zijn nieuwste Intellectual Property Roadmap (www.iccwbo.org). Met het document brengt de koepelorganisatie de huidige trends op het gebied van intellectueel eigendom in kaart en doet het aanbevelingen voor het bedrijfsleven en overheden. Het is dus geen roadmap in de letterlijke zin van het woord. Bij het ICC zijn enkele duizenden bedrijven aangesloten, waaronder grote jongens als IBM, Microsoft en Philips.

De toenemende internationale schaal waarop bedrijven opereren, staat soms op gespannen voet met de traditionele IP-modellen, stelt de ICC. Het toenemende gemak waarmee elektronisch verkeer internationaal zakendoen makkelijker maakt, draagt hier voor een belangrijk deel aan bij. Door het overschrijdende karakter kunnen er onduidelijkheden ontstaan over de jurisdictie. Bovendien is het lastig om de regels in alle landen uit te voeren.

’Alhoewel intellectuele eigendomsnormen nog steeds voornamelijk nationaal of regionaal zijn, zijn ICT‘s inherent wereldwijd. Dus de keten van intellectuele eigendomswetten is zo sterk als zijn zwakste schakel en de mogelijkheid om de rechten zinvol uit te voeren is cruciaal‘, zo meldt het rapport.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content