Kort nieuws

Globalfoundries-TSMC 1-1

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Globalfoundries spendeert de komende paar jaar 3 miljard dollar voor capaciteitsuitbreiding. De chipmaker wil de cleanroom van zijn New Yorkse fab in aanbouw 40 procent groter maken en de voormalige Chartered-faciliteit in Singapore krijgt een upgrade. Op de planning stond al een verdubbeling van de doorvoer in Dresden naar 60 duizend en mogelijk uiteindelijk zelfs 80 waferstarts per maand. Als alle uitbreidingen voltooid zijn, kan Globalfoundries geavanceerd CMos op zo‘n 190 duizend wafers per maand aanbrengen.

De aankondiging komt niet onverwacht en is niet los te zien van TSMC‘s al even ambitieuze plannen. Geruchten dat Globalfoundries TSMC‘s kleinere buurman UMC zou inzetten in de krachtmeting tussen beide foundry‘s, zijn ontkracht. De investeerder achter Globalfoundries, Advanced Technology Investment Co. (Atic), zegt daarvoor momenteel geen budget te hebben. Wel bereidt Atic de komst van een chipfabriek in thuisland Abu Dhabi voor met de aanleg van een hightechpark en een technologie-uitwisselingsovereenkomst met de Duitse deelstaat Saksen. Gek genoeg is Globalfoundries daar vooralsnog niet bij betrokken, al zegt de foundry zich daar ’uiteindelijk‘ ook te gaan vestigen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content