Kort nieuws

Globalfoundries slokt Chartered op

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Abu Dhabi is vastbesloten om voet aan de grond te krijgen in de chipfoundrybusiness. Het staatsbedrijf Advanced Technology Investment Company (Atic), dat in oktober vorig jaar de fabricageactiviteiten van AMD op eigen benen zette als Globalfoundries, komt nu met 5,6 miljard Singaporese dollar (omgerekend zo‘n 2,7 miljard euro) over de brug om Chartered Semiconductor te kopen en te integreren met deze chipfabriek. Dat moet in het vierde kwartaal dit jaar al zijn afgerond.

Chartered is een van de vier grote foundry‘s van de wereld. Het bedrijf haalde vorig jaar een omzet van 1,7 miljard dollar (ter vergelijking: TSMC haalde bijna tien miljard dollar). Vooral de klantenbasis is interessant voor Globalfoundries. Als nieuwe contractfabrikant had de AMD-spin-off vooral de processormaker als belangrijke klant, alhoewel het voortvarend te werk ging met werven en afgelopen maanden ST wist te strikken. Door de integratie met Chartered komen klanten als Broadcom, Microsoft en Qualcomm in het vizier.

Daarnaast zeggen de bedrijven dat de technologie elkaar goed aanvult. Globalfoundries profileert zichzelf als specialist in cutting-edge technologie. Op het moment werkt het bedrijf aan een nieuwe fab in de staat New York. De ambitie is dat deze bij de ingebruikname de meest geavanceerde commerciële fab ter wereld zal zijn. Het palet van Chartered strekt zich uit van 35 micrometerfabricage tot aan 28/32 nm hoge-k- en metalen-gates-technologie. Globalfoundries en Chartered behoren beide tot de faballiantie rond IBM.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content