Kort nieuws

Glazen schijfje kan data miljarden jaren bewaren

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Een simpel stukje glas kan honderden terabytes aan digitale informatie meer dan tien miljard jaar opslaan. Dat claimen althans onderzoekers van University of Southampton. Met een femtolaser kunnen ze specifieke plekken in het glas zodanig aanpassen dat het een invloed heeft op de polarisatierichting van invallend licht. Data kunnen gecodeerd worden met de grootte en intensiteit van deze aanpassing. Dit is vervolgens met een basale optische opstelling uit te lezen.

De onderzoekers presenteerden de techniek al in 2013, maar claimen deze week op de SPIE-conferentie in San Francisco flinke verbeteringen. In hun laatste onderzoek is het gelukt om 360 TB op te slaan op een rond stukje glas met een doorsnee van enkele centimeters. Aangezien glas zeer stabiel is bij temperaturen tot duizend graden Celsius en miljarden jaren mee kan, is het het optimale opslagmedium, vinden de Britten. Ze zijn nu op zoek naar bedrijven die hen kunnen helpen bij de commercialisering.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content