Author:
René Raaijmakers is hoofdredacteur van Bits&Chip
Reading time: 3 minutes
NXP is gewipt door STMicroelectronics. Slechts vier maanden nadat de Franse chipfabrikant in ruil voor 1,55 miljard euro een meerderheidsbelang nam in de joint-venture ST-NXP Wireless op het gebied van draadloze technologie, moet NXP plaatsmaken voor Ericsson Mobile Platforms (EMP). NXP verliest zijn resterende aandeel van 20 procent. ST en EMP verdelen de buit, ieder nemen ze een aandeel van 50 procent.
NXP is gewipt en Frans van Houten is genaaid. Althans, daar lijkt het op. In april verdedigde NXP-topman Frans van Houten de stap om met ST in zee te gaan nog vurig. Nee, dit was niet de eerste stap op weg naar een uitverkoop, benadrukte hij. Er zou drie jaar tijd zijn voor waardecreatie. De Nederlandse chipfabrikant zou profiteren van het mobiele avontuur als de joint-venture eenmaal tot bloei kwam. Nu staat NXP op straat en krijgt het – met de huidige prestaties en marktsituatie – een fooi voor het resterende een vijfde aandeel in ST-NXP Wireless.
Veelzeggend was de sprakeloosheid van NXP toen Ericsson als spelbreker naar buiten kwam. We hebben het hier over een van de belangrijkste lead customers van Philips Semiconductors en later NXP. De Nederlandse chipfabrikant ontwikkelde zijn belangrijkste platforms voor mobiele telefoons met deze Zweedse klant. Ziel en zaligheid hebben die twee gedeeld. Nadat de gedwongen echtscheiding met ST bekend werd, konden woordvoerders van NXP niet uitleggen waarom de Nederlandse chipfabrikant zijn betrokkenheid niet contractueel zeker had gesteld.
In het Financieele Dagblad zei Frans van Houten: ’Er was een bijzondere clausule dat als er zich een derde partij aandiende voor een volgende strategische stap, wij plaats moesten maken. Het was destijds in april nog niet duidelijk dat zoiets zou gebeuren.‘ Met andere woorden: het stond in het contract, maar ik heb geen rekening gehouden met dat scenario. Heeft frisse Frans even niet opgelet? Dat lijkt me uitgesloten voor een CEO op zijn niveau. Draai het eens om: als een uitzetting niet tot de scenario‘s behoorde, waarom stond het dan in het contract?
Het lijkt er veel op dat NXP‘s eigenaars, Kohlberg Kravis and Roberts en nog een paar private equity-spelers en investeerders hun portefeuille zo snel mogelijk willen zuiveren. NXP bezwijkt zowat onder de schuldenlast van 6 miljard dollar waarmee het door KKR is opgezadeld. De stijgende rente en slechte halfgeleidermarkt maken van NXP een onderneming waar het bloed uit loopt.
KKR‘s investereerders, waaronder Californische pensioenfondsen, staan te hijgen in de nek van deze private equity-speler. Zij voeren op hun beurt de druk bij NXP op. We hebben het over partijen die spelen met miljarden. Partijen die er niet om malen een verlies te nemen van een paar honderd miljoen dollars als ze daarmee hun investeringsportefeuille kunnen zuiveren. Deze financiële cowboys hebben slechts één belang: zo snel mogelijk de waarde van hun investeringen vermeerderen. Het woord langetermijn behoort niet tot hun vocabulaire. Ze willen hun energie steken in de goedlopende aankopen, niet in lastpakken als NXP.
Mijn theorie is dat Frans van Houten achter zijn rug om is gepakt door KKR, ST en Ericsson. De financiële mensen van KKR en ST hebben het mogelijk op een akkoord gegooid in de tijd dat NXP‘s financiële man Peter van Bommel de deur uit werd gewerkt. Het is behoorlijk moeilijk om als CEO de vinger aan de pols te houden in een tijd dat ook de rest van je managementteam op straat wordt gezet.
Anderhalf miljard euro was overigens een goede prijs. Samen met de opbrengst van de resterende 20 procent ST-NXP Wireless, nu EMP-ST, kan KKR zich in de handen wrijven. Een groot deel van de put is daarmee gedempt.
Nu er een deal is met Ericsson komt ST als grote winnaar uit dit miljardenspel. EMP verschuift momenteel al productie van foundrypartner Texas Instruments naar ST. Volgens analisten van The Linley-groep liet Ericsson in 2006 nog voor 500 miljoen dollar aan basisbandchips maken bij TI. De Linley-analisten verwachten dat dit allemaal naar de Franse chipfabrikant vloeit. Een mooie stroom om in crisistijd je fabrieken te vullen. De snelheid waarmee de hele handel is afgewikkeld maken voor mij duidelijk dat er grotere krachten in het spel waren. Krachten waarop Frans van Houten geen grip meer heeft.